Український портал » УПА » Відео про УПА » Похорони Степана Бандери
 
Дата:     Переглядів: 3 276    Коментарів: 0   |  

Похорони Степана Бандери

оцінило: 0 люд.
 

Похорони Степана Бандери
Похорони Степана Бандери

5 липня 1941 у Кракові Степан Бандера був заарештований. За ним до Берліна поїхала дружина Ярослава з тримісячною донькою Наталкою, щоб перебувати близько до чоловіка. Бандеру утримували спочатку у в'язниці, потім — у концтаборі Заксенгаузен, де він перебував до 1944 року. Братів Олександра (доктора політекономії) та Василя (випускника факультету філософії Львівського університету) у 1942 році вбили польські наглядачі-капо у концтаборі Аушвіц.


Андрія Михайловича Бандеру — батька Степана, було вбито радянською владою.в тюрмах нквд Сестер Оксану та Марту-Марію у 1941 р. було заарештовано і заслано до Сибіру (Красноярський край). Керівництво СРСР десятиліттями не дозволяло їм повернутися до України — Марта-Марія Бандера померла на чужині у 1982 році, а літня Оксана Бандера повернулася на Батьківщину лише у 1989 році після майже 50 років життя у Сибіру. Вона померла 24 грудня 2008 року.

Ще одна сестра — Володимира — перебувала у радянських виправно-трудових таборах від 1946 до 1956 року.а приблизними підрахунками істориків кількість депортованих із західних земель України протягом 1939-1941 рр. досягає 700 тис. осіб. Протягом 1939--1941 рр. на Західній Україні було заарештовано близько 60 тис. осіб, 50 тис. з яких розстріляли. За перші два тижні від початку німецько-радянської війни 22 червня 1941 р. у тюрмах Західної України більшовики розстріляли понад 24 тис. в'язнівУГКЦ хоче канонiзувати 45 жертв комунiстичного режиму. Вже оголошено, що до цього списку увiйде й батько Степана Бандери - отець Андрiй. У списку мученикiв фiгурує iм'я отця Андрiя, батька Степана Бандери...
- Ще з молодих лiт вiн проявив себе мужньою людиною. У молодому вiцi померла його дружина. Андрiй Бандера залишився сам iз сiмома маленькими дiтьми -- i всiх їх поставив на ноги.


Отець Андрiй Бандера своїм прикладом довiв незламну вiдданiсть Церквi. Багато людей пропонувало йому перебратись за кордон, рятувати власне життя. Але це означало полишити парафiю, кинути своїх вiрян напризволяще. Звичайно, отець Андрiй не мiг так вчинити. Його заарештували, кiлька мiсяцiв тримали в тюрмi. Увесь той час жорстоко катували, а потiм, не отримавши нiяких свiдчень, розстрiляли.
Загалом же, у тi жахливi роки полягли сотнi священнослужителiв.



 
 

Реклама:

 
Залишити свій коментар: