Український портал » УПА » Енциклопедія УПА » Галерея українського військового однострою
 
Дата:     Переглядів: 5 172    Коментарів: 0   |  

Галерея українського військового однострою

оцінило: 0 люд.
 

Галерея українського військового однострою
Галерея українського військового однострою

Автор створеної Галереї українського військового однострою Богуслав Любів - художник-дизайнер, заслужений працівник культури України, член правління Спілки дизайнерів України.

За останні двадцять років Б. Любів у своїй понад сорокарічній творчості художника-дизайнера звернувся до зовсім незвичної, як для нього, науково-творчої праці, - це реконструювання українських військових одностроїв періоду визвольної боротьби першої половини XX століття.

Богуслав Любів

Автор Галереї українського військового однострою Богуслав Любів

Загальний вигляд експозиції

Загальний вигляд експозиції

Цей історичний пласт боротьби українського народу за Незалежність та Соборність Української держави був занесений до радянської історіографії як «український буржуазний націоналізм», який понад 70 років перебував під забороною.

Січовику парадному строї (молодіжно-руханкове товатиство «Січ» (1900 р.)

Січовик у парадному строї (молодіжно-руханкове товатиство «Січ» (1900 р.)

І тільки із здобуттям Незалежності України у 1991 році до цієї теми звернулись історики, науковці, літе-ратори та митці. У 20-30 р.р. у Львові з ініціативи ветеранів визвольної боротьби та стараннями генерала М. Тарнавського створювався музей історично-військових пам'яток, де збиралась військова атрибутика, однострої, відзнаки, нагороди, література та художні твори малярства, графіки та скульптури.

Полковник Січових Стрільців

Полковник Січових Стрільців (Київських) 1917р.

та 1 -ша українська дивізія   «Синьожупанників» 1918 р.

До Другої Світової війни ця колекція з понад десятка тисяч експонатів зберігалась у приміщенні Львівського Наукового Товариства імені Т. Шевченка.
Старшина українського військово-морського флоту.

Старшина українського військово-морського флоту. (1917) р.


У післявоєнні 50-ті роки за вказівкою радянських партійних органів та КДБ у м. Львові всі експонати цього музею були частково пограбовані та знищені. Богуслав Любів взявся не лише зібрати але й відродити втрачені раритети і на підставі власних пошукових робіт укласти хронологію творення нашого війська, його формувань на відповідному історичному етапі та створення і трансформацію специфічного однострою українського вояка. Авторові довелося працювати в архівах, опрацьовувати документи, фотоматеріали, створюючи паралельно начерки та ескізи майбутніх одностроїв. На основі старих кравецьких кроїв створював форми та лекала. Так були пошиті власноруч перші реконструйовані однострої.

Одностій генерал-хорунжого УПА Р. Шухевича

Одностій генерал-хорунжого УПА Р. Шухевича (реконструкція)

Стрілець УПА

Стрілець УПА (1942 р.)

Старшина Карпатської Січі

Старшина Карпатської Січі (1939 р.)


У сучасних умовах проблематично знайти тканину та ще відповідного кольору, яка використовувалась сто років тому. Завдяки спеціальній технології автор адаптував сучасні матеріали надаючи їм архаїчності та відповідності правдивим кольорам. Була опанована ручна робота у вишитті посрібленими та позолоченими нитками військових емблем та нашивок, на ткацькому верстаті відтворював ленти та орденські стрічки.

 

Сотник кінного полку «Чорних запорожців»

Сотник кінного полку «Чорних запорожців» (1918р.)

У колекції галереї сьогодні нараховується понад тридцять одностроїв українських військових формувань першої половини XX століття. Робота продовжується і надалі, Богуслав Любів бере участь у виставках, міжнародних конференціях, виступає з лекціями у війську. Однострої Б. Любіва знаходяться у різних музеях України та приватних колекціях.

 

Відео з галереї





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АДРЕСА:
Україна, 79008
м.Львів, пл. Ринок, 40
ГАЛЕРЕЯ УКРАЇНСЬКОГО
ВІЙСЬКОВОГО ОДНОСТРОЮ
тел. (032) 297-51-93
моб. 063-36-96-098

 
 

Реклама:

 
Залишити свій коментар: